nedeľa 18. novembra 2012


TAJ MAHAL in Agra. 
Bumpy, 200 km- long trip towards the romantic jewel of Muslim art in India



Taj Mahal, veľkolepé mramorové mauzóleum, ktoré nechal (údajne) postaviť šách Jahan, tretí mogulský panovník v severnej Indii v 17. storočí pre svoju tretiu a najmilovanejšiu manželku, ktorá zomrela pri pôrode ich 14.dieťaťa. Táto romatická legenda sa nepochybne dobre predáva. Pamiatku Svetového dedičstva UNESCO navštívi ročne vyše 3 milióna osôb. Impozantná stavba na brehu rieky Yamuny má elegantnú kvetinovú výzdobu v bielom mramore a filigránske intarzie z polodrahokamov. Podľa informácií od nášho sprievodcu ju 20 tisíc osôb stavalo po dobu 22 rokov. Šách Jahan bol následne uväznený vlastným synom v pevnosti Agra Fort.
 
 A teraz niečo, čo sa nedočítate z oficiálnych letáčikov a od "oficiálnych" sprievodcov.. ( odbočím: každý sprievodca je tu vždy oficiálny, prípadne priamo schválený vládou, ale i tak vás zavedie v rámci prehliadky do nejakého unikátneho obchodu, kde vám chce niečo demonštrovať, a kde sa dá samozrejme i niečo kúpiť. Prípadne vám "ad hoc" zorganizuje fotografa, ktorý počas prehliadky vyvolá vaše fotky a na konci prehliadky ich spoločne so sprievodcom distribuuje za naoko zjednanú, symbolickú cenu. Takýto sprievodca vám však nikdy nepovie jedinú kritickú/negatívnu informáciu o unikátnej a nádhernej pamiatke, na ktorú sa pozeráte.. Takže toľko k oficiálnym sprievodcom a pracovníkom.. )





Okrem oficiálnej legendy o Taj Mahali existujú ďalšie, nemenej zaujímavé.
Hlavným staviteľom a architektom tohto skvostu údajne nechali po dokončení odseknúť ruky.. aby nemohli podobnú krásu postaviť niekde inde. (túto legendu mám od našich indických priateľov z parlamentu)
Okrem toho existuje aj jedna priam konšpiračná teória indického historika P.N. Oaka, ktorý tvrdí, že mogulský panovník len prevzal existujúci hinduistický chrám a prisvojil si jeho autorstvo. Oak podopiera toto tvrdenie obsiahlym výskumom. V podzemí pod Taj Mahal, ktoré je stále zavreté pre archeologický výskum, by sme údajne našli dôkazy (popraveného boha Shivu a pod.). Indira Gándhi údajne dokonca svojho času zakázala jeho knihu v Indii. Takže, ktovie kde je pravda.. ako každá konšpiračná teória, aj táto je tak trochu fascinujúca.













Rieka Yamuna ktorá tečie z Himalájií cez Dillí a Agru priamo pod Taj Mahalom je jedna z najznečistenejších riek sveta (ak príliš otočíte hlavu a trošku zaostríte, i z Taj Mahalu uvidíte priam skládku odpadu). Vláda sa už roky snaží Yamunu vyčistiť, ale i tak v nej končí väčšina priemyselného odpadu i
odpadu z domácností v Díllí.. Takže žiadna romantická prechádzka na brehu Yamuny...



 A takto žijú obyvatelia Agry, teda tí, čo majú aspoň nejaké domy. Chudobnejších obyvateľoch v zaprášených stanoch popri cestách sa mi vyfotiť nepodarilo. Opäť zisťujeme, že naše Nové Dillí s veľkorysými bulvárami nie je tou skutočnou Indiou.
















Moji drahí parlamentní kolegovia s Gandhim v pozadí v záhrade parlamentu.
45 osôb z 23 krajín : Argentína, Bielorusko, Arménsko, Litva, Lotyšsko, Chorvátsko, ČR, SR, Bangladéš, Afganistan, Srí Lanka, Kambodža, Libéria, Nigéria, Čad, Etiópia, Zambia, Keňa, Mozambik, Tanzánia, Lesotho, Svazijsko, Uganda.
Iné fotky z parlamentu žiaľ neuvidíte, keďže akékoľvek elektronické zariadenia sú v areáli prísne zakázané. Ale nemyslite si, tvrdo sa tu pracuje! :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára