nedeľa 4. novembra 2012


O L D   D E L H I  (the real Delhi.. )

Nové Díllí je Díllí britské, má široké bulváre, je plné diplomatických a vládnych budov a hotelov za vysokými plotmi, všetko dôkladne strážené vojakmi na každom kroku. Také Díllí sme poznali až do dnešného dňa (v novom Díllí máme náš hotel i parlament. Deň v starom Díllí bol preto silný zážitok.. Pozrite sa sami.. a mimochodom, kľudne môžte pridať aj komentár :)
metro in Delhi







Do Old Dillí vás pohodlne vezme parádne, moderné metro. Cena lístka je 15 rupií (20 centov) a pasažiermi sú evidentne len lepšie oblečení Díličania. Pľuvanie je tu zakázané..


international businesses in the vibrant and dirty Old Delhi

 Pulzujúca štvrť Chadni Chawk je srdcom starého Dílií. Pulzujúca = rozumej hlučná, špinavá, preplnená a smradľavá :) Polorozpadnuté domy prekvapivo obývajú i európske podniky..



.. Baťa sa zdá byťmimoriadne úspešný ..




Smartphone a Nokia..
Každý Ind má skutočne mobil a narába s ním s naprostou samozrejmosťou.










Fancy some ice cream?


Prípadne môžete skúsiť niečo lokálne a typické,
máte chuť na nanuk?..


Napriek všetkým očkovaniam si tieto dobroty netrúfne ochutnať asi žiadny Európan.. Vlastne človeka aj prejde akýkoľvek hlad :)
 
the big mosque in India














Chadney Chawk je tiež dôležité spirituálne centrum mnohých náboženstiev. Všetky svätostánky sú prístupné bez topánok či ponožiek.

V najväčšej mešite Indie od nás chceli 300 (4.5 EUR) rupií za fotenie a boli pomerne nepriateľskí. Mešitu preto vidíte zvonku.

 




Malý hinduistický chrám pripomínal  kolotočové atrakcie z čias socializmu. Jednoduchí správcovia nás však uistili, že nám chrám ukážu zadarmo a mizernou angličtinou nás zasväcovali do chaotickej sústavy hinduistických bohov.






inside a Sigh temple (guduwara)













Sikhovia nám svoj svätostánok (guduwara) ukázali s nadšením i krátkym výkladom o sikhskom utrpení a popravených martýroch pod mogulskou nadvládou.






Gandhi: India of my dreams
"..I shall work for an India in which the poorest shall feel that it is their country in whose making they have an effective voice, an India in which shall be no high class and low class people, an India in which all communities shall live in perfect harmony. Women will enjoy the same rights as men...
O takejto Indii sníval Gandhi. Po dni strávenom v najchudobnejšom a najšpinavšom prostredí v mojom krátkom živote konštatujem, že naplnenie jeho sna je v nedohľadne. Jednotlivé aspekty tohto sna však ešte hlbšie preskúmam a podám vám moju subjektívnu správu :)


Rajghat - Gandhi memorial, where his dead body was burnt to ashes..31.1.1948

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára