piatok 30. novembra 2012


GOA - attachement to state legislature.
Exkurzia do štátu Goa. 

GOA. "Perla orientu"alebo "Rím východu".
Najbohatší štát Indie spoločne s hlavným meston Dílí. (podľa HDP per capita)
Po vyše 400 rokoch portugalskej koloniálnej správy bola Goa obsadená / oslobodená Indiou v roku 1961.

Obyvateľstvo asi 1,5 miliónov, 64% hinduisti, 30% kresťania, 5,5% moslimovia.
Podľa očakávanie, Goa je úplne iná India. Na indické pomery skutočne bohatá a viditeľne kresťanská.
Portugalské dedičstvo sa mieša s indickou realitou.
Miestnym jazykom je konkani, starí ľudia údajne hovoria ešte po portugalsky.
Goa je známa svojimi kešu orechmi  - mňam!

(popisky k fotkám v angličtine nájdete, ak si kliknete na fotku, ktorá vás zaujala)







Pobyt na pláži bol veľkým kultúrnym zážitkom. Arabské more je neskutočne teplé, v tom sparne vôbec neosviežilo. Only for Ladies sekcia pláže nefungovala.. Dvojdielne plavky, z vlastnej skúsenosti, sú len pre silné povahy. Tvoria totiž pre indických mužov asi priveľký kontrast k indickým dámam, ktoré šantia vo vode v cudných vše-zahaľujúcich odevoch. Týmto sa vysvetlila záhada, prečo som v Dílí nikde nevidela predávať plavky:) Treba však dodať, že Goa nepochybne ponúka množstvo liberálnejších pláží pre západných turistov v blízkosti luxusných hotelov. Nám však naši milí hostitelia asi chceli ukázať skôr autentickejšie miesta. Kravy na pláži? Nakoniec, prečo nie.






Centrum hlavného mesta Panaji ( Panjim v angličtine) tvorí krásny kostol Lady of Immaculate Conception z roku 1619.
Kostol je zároveň jedinou nápadne peknou budovou v meste :)
Hlavné mesto nie je asi nič moc pre turistov.. no my sme tu mali pracovné povinnosti.












Asi 9 km od Panaji leží bývalé hlavné mesto Old Goa, dnes kultúrne dedičstvo s obrovskou koncentráciou kostolov na km2. Kedysi slávny symbol portugalského panstva postihlo v 16.storočí niekoľko vĺn epidémie cholery. Upadajúca koloniálna veľmoc mesto nakoniec úplne opustila a presunula správu do Panaji.





Kulinárske špeciality v Goa sú vítanou zmenou. Hlavne ryby - veľká čevená ryba pripravovaná v tandoori peci alebo malé chrumkavé miestne rybičky zvané thalia (asi ako sardinky). Obe dobroty za smiešne peniaze.

Jedným z vrcholov našej exkurzie bola tzv. "Spice garden". Organický tropický les so slonmi, kde pestujú sympatickí Goania všetky typické indické korenia. Všetko tam krásne voní a jedlo, podávané na tanieroch z vysušených palmových listov, je vynikajúce. Videli sme v akcii, ako rastie koriander, kurkuma, zelené korenie, klinčeky, vanilka, kešu, ananás..  Najdrahšie korenie na svete ? 1.šafrán (ten v Goa nemajú)  2.vanilka   3.zelený koriander  






štvrtok 22. novembra 2012

Everyday life of a foreign parliamentary dignitary in Delhi :)  Každodenná realita v Dílí.

Niektorí z čitateľov môjho sporadického blogu avizovali, že by chceli vidieť kde bývam a čo jedávam. Tento fotopríspevok preto venujem takýmto prozaickým záležitostiam.

moja izba
a veľká dvoj-posteľ len pre mňa
loby nášho obrovského 5 hviezdičkového štátneho hotela
zrkadlá v kúpelni lepšie ako doma


Reprezentatívna vzorka našej najčastejšej obživy - pikantné omáčky zo šošovice, zeleniny, paradajok, zemiakov, malé kukuričky, hrášok, karfiol, veľa cibule, syra a podobne, k tomu ryža a chlebové placky. Odvážnejší z nás si dávajú i kuracie dobroty (Tikka chicken massala, Tandoori chicken a pod.)
Správne by sa tieto dobroty mali jesť rukami, ako nám to dnes kolegyňa Lina ochotne demonštrovala. Ako zahraniční hostia však našťastie všade dostávame príbory.

Večera v našej obľúbenej miestnej reštaurácii. Obvykle štamperlík pred večerou ako dezinfekcia radšej..






nedeľa 18. novembra 2012


TAJ MAHAL in Agra. 
Bumpy, 200 km- long trip towards the romantic jewel of Muslim art in India



Taj Mahal, veľkolepé mramorové mauzóleum, ktoré nechal (údajne) postaviť šách Jahan, tretí mogulský panovník v severnej Indii v 17. storočí pre svoju tretiu a najmilovanejšiu manželku, ktorá zomrela pri pôrode ich 14.dieťaťa. Táto romatická legenda sa nepochybne dobre predáva. Pamiatku Svetového dedičstva UNESCO navštívi ročne vyše 3 milióna osôb. Impozantná stavba na brehu rieky Yamuny má elegantnú kvetinovú výzdobu v bielom mramore a filigránske intarzie z polodrahokamov. Podľa informácií od nášho sprievodcu ju 20 tisíc osôb stavalo po dobu 22 rokov. Šách Jahan bol následne uväznený vlastným synom v pevnosti Agra Fort.
 
 A teraz niečo, čo sa nedočítate z oficiálnych letáčikov a od "oficiálnych" sprievodcov.. ( odbočím: každý sprievodca je tu vždy oficiálny, prípadne priamo schválený vládou, ale i tak vás zavedie v rámci prehliadky do nejakého unikátneho obchodu, kde vám chce niečo demonštrovať, a kde sa dá samozrejme i niečo kúpiť. Prípadne vám "ad hoc" zorganizuje fotografa, ktorý počas prehliadky vyvolá vaše fotky a na konci prehliadky ich spoločne so sprievodcom distribuuje za naoko zjednanú, symbolickú cenu. Takýto sprievodca vám však nikdy nepovie jedinú kritickú/negatívnu informáciu o unikátnej a nádhernej pamiatke, na ktorú sa pozeráte.. Takže toľko k oficiálnym sprievodcom a pracovníkom.. )





Okrem oficiálnej legendy o Taj Mahali existujú ďalšie, nemenej zaujímavé.
Hlavným staviteľom a architektom tohto skvostu údajne nechali po dokončení odseknúť ruky.. aby nemohli podobnú krásu postaviť niekde inde. (túto legendu mám od našich indických priateľov z parlamentu)
Okrem toho existuje aj jedna priam konšpiračná teória indického historika P.N. Oaka, ktorý tvrdí, že mogulský panovník len prevzal existujúci hinduistický chrám a prisvojil si jeho autorstvo. Oak podopiera toto tvrdenie obsiahlym výskumom. V podzemí pod Taj Mahal, ktoré je stále zavreté pre archeologický výskum, by sme údajne našli dôkazy (popraveného boha Shivu a pod.). Indira Gándhi údajne dokonca svojho času zakázala jeho knihu v Indii. Takže, ktovie kde je pravda.. ako každá konšpiračná teória, aj táto je tak trochu fascinujúca.













Rieka Yamuna ktorá tečie z Himalájií cez Dillí a Agru priamo pod Taj Mahalom je jedna z najznečistenejších riek sveta (ak príliš otočíte hlavu a trošku zaostríte, i z Taj Mahalu uvidíte priam skládku odpadu). Vláda sa už roky snaží Yamunu vyčistiť, ale i tak v nej končí väčšina priemyselného odpadu i
odpadu z domácností v Díllí.. Takže žiadna romantická prechádzka na brehu Yamuny...



 A takto žijú obyvatelia Agry, teda tí, čo majú aspoň nejaké domy. Chudobnejších obyvateľoch v zaprášených stanoch popri cestách sa mi vyfotiť nepodarilo. Opäť zisťujeme, že naše Nové Dillí s veľkorysými bulvárami nie je tou skutočnou Indiou.
















Moji drahí parlamentní kolegovia s Gandhim v pozadí v záhrade parlamentu.
45 osôb z 23 krajín : Argentína, Bielorusko, Arménsko, Litva, Lotyšsko, Chorvátsko, ČR, SR, Bangladéš, Afganistan, Srí Lanka, Kambodža, Libéria, Nigéria, Čad, Etiópia, Zambia, Keňa, Mozambik, Tanzánia, Lesotho, Svazijsko, Uganda.
Iné fotky z parlamentu žiaľ neuvidíte, keďže akékoľvek elektronické zariadenia sú v areáli prísne zakázané. Ale nemyslite si, tvrdo sa tu pracuje! :)


pondelok 12. novembra 2012


THIS and THAT from Delhi and around...


Dnes začnem niečím ľahším a úsmevným - sloníkmi všade okolo nás. 
Slon je pre Indov mýtické zviera, ktoré s nadšením zobrazujú na každom rohu. Jeden z najobľúbenejších bohov hinduistického náboženstva je sloník Ganesha ( muž so sloňou hlavou, ktorú mu ako malému chlapcovi transplantovali po tom, čo mu zlý boh pohľadom odstrelil jeho vlastnú..) Ganesha je bohom prosperity, pomáha prekonávať prekážky. Ganesha je vždy zobrazovaný s malou myškou, ktorá je jeho prepravným prostriedkom.. Trošku uletené? Ganesha je len jedným zo stoviek hinduistických božstiev..




art on the wall, Crafts Museum


With my dear colleagues from Africa, welcomed with flower chains at Delhi state legistative body.





 Ďalšie prebádané pamiatky v Dillí a okolí.   

 Red Fort (Lal Quila) - červená pevnosť z mogulského obdobia zo 17.storočia, sídlo mogulských vládcov Dillí a svetové dedičstvo UNESCO.






Gandhi Smriti - dom priemyselníka Birlu, v ktorom Gandhi býval posledné dni svojho života. Stopy na zemi vedú z jeho izby so záhrady na miesto, kde bol 30.1. 1948 zavraždený  hinduistickým fanatikom. Dnes je to posvätné miesto, prístupné, ako každé posvätné miesto v Indii, len naboso.

Gandhi with wife Kasturba, they got married as 13-year-olds

Gandhi´s glasses in the nearby museum













Lotus Temple  (Bahaji) - new spectacular temple for a new religion, praised for modern architecture. With my friends from Zambia, Lithiania and  Argentina :)           


                   


Qutub Minar - 800 ročný, úžasne zachovaný minaret a mešita, jeden zo symbolo Dillí.

 


Sights in Delhi : Indian - 10 ruppies, foreigner 250 ruppies


  




Dopravná situácia v meste je samostatná kapitola.
1. pruhy sú síce naznačené na vozovke, reálne ale neexistujú. Všetko je o svižnosti a šikovnosti vodiča, kam sa dokáže vopchať.
2. v premávke môžete stretnúť čokoľvek od človeka ťahajúceho vozík s hnojom až po slona. 
3. pešiak nemá žiadne práva. Napriek teoretickému prechodu pre chodcov presne 0% "vozidiel" zastaví.
4. každé ráno a večer je mesto úplne zapchaté. Úroveň smogu v ovzduší je buď vysoká alebo veľmi vysoká, slnko je preto vidieť cez túto smradľavú clonu len zriedka.


                                    A takto sa vláda snaží šíriť osvetu o ohľaduplnom šoférovaní..
Government campaign for considerate driving..