streda 31. októbra 2012

Prvých pár poznatkov..

in my new sari - my room in Ashok hote
5 hviezdičkový hotel skutočne zodpovedá asi 3 hviezdičkám v Európe. I keď tento je z 50tych rokov a bol postavený vo veľkorysom postkoloniálnom štýle. 











monkeys in the streets of Delhi


Bývam síce v "diplomatickej štvrti", no na uliciach  sa preháňajú opice :) Prechádzka po okolí neprichádza veľmi do úvahy. Neustále sa pri mne zastavovali zelenožlté rikshe a chceli ma niekam odviezť za pár rupií.



























riksha (called tuc -tuc) and my riksha driver at India gate
Tento pán nakoniec získal moju dôveru a smiešnych 20 rupií ( a určite i slušnú províziu od obchodníka, u ktorého som si na jeho odporúčanie nakoniec kúpila sárí).
Riksha zvaná tuc-tuc sa pohybuje rýchlosťou asi 20 km/h, maxímalne údajne až 40. Cenu je potrené zjednať si dopredu, zvezie vás však len niekoľko kilometrov, je to mašinka na krátke trate s prirodzenou klimatizáciou.
Prvá otázka taxikárov i riksha vodičov je: "Are you married?" Empiricky som zistila, že najvhodnejšou odpoveďou je áno.



Doprava je tu neskutočná, zdanlivo neexistujú pravidlá a ani žiadne pruhy, všetci trúbia a všetky tie obskurné vozidlá, šliapadlá a trojkolky sa predierajú pomedzi seba hlava nehlava.. Do toho si Váš taxikár pokojne vytiahne mobil a s prehľadom telefonujúc a trúbiac fičí týmto díllíjským peklom. "No problem, Madam"  Na otázku, ako je to ešte ďaleko, som zatiaľ vždy dostala odoveď: " Its 5 minutes, Madam." Raz to bolo 30 sekúnd, raz 20 minút...  Ale funguje to všetko. Mimochodom, bývalý americký veľvyslanec v Indii John Kenneth Galbraith označil Indiu za fungujúcu anarchiu. ("functioning anarchy").
  
Zajtra ma čaká Lok Sabha - dolná komora indického parlamentu, ktorá je mojím veľkorysým hostiteľom. 

my colleagues in front of Gandhi








utorok 30. októbra 2012

Milí moji čitatelia. My dear readers. 

As part of my preparations for my month in New Delhi I have just created this blog. My very first blog before my first real journey outside Europe.
A five star hotel for a month in a country where people live in the streets... this stay will probably teach me a lot about life.




Sitting in the waiting lounge in the Schwechat airport surrounded by Indian-looking people it is time sum up the content of my luggage. Following various pieces of advice from my dear parents, colleagues and friends,  I am taking medicine, probiotics, guide of New Delhi and Northern India, summer/autumn clothes, notebook, disinfection towels and gel, a bottle of Austian raspberry brandy, leaflets and small souvenirs from Slovakia, Austrian sweets, camera, swimming suit, flip-flops for the shower... My body has been boosted by vaccinations against meningitis, hepatitis A and B, typhus and tetanus. The Indian adventure can begin :)