sobota 1. decembra 2012

Last few random pictures and observations. GOODBYE INDIA.
Thank you for your hospitality and generosity! Good luck with all your challenges!









V preludnenej Indii súkromie nemá žiadne miesto. Prádlo sa suší na uliciach, na plotoch, na trávnikoch.
                                                    sympatický Sikh na ceste do chrámu

 

India Gate - osvetlená počas festivalu svetiel Diwali
Nádherné predmety v National Museum of Dílí, ktoré je prekvapivo profesionálne a vzdialene pripomína British Museum v Londýne. Návštevník si uvedomí, že Harapská civilizácia v údolí rieky Indus na území   dnešnej severnej Indie, bola neskutočne rozvinutá. (podobne ako Mezopotánska či Egyptská).


      


        Mogulská astronomická pamiatka Jantar Mantar


Táto jednoduchá, miestna indická reštaurácia, vzdialená od nášho hotela asi 3 minúty cesty autorikšou, sa stala fenoménom. Zvolili sme ju podľa z výberu asi dvadsiatich podobných podnikov okolo nej podľa odporúčania Lonely Planet (kde sa stravujú dámy a deti, je bezpečne i pre naše citlivé európske žalúdky) a cítili sme sa strašne statoční. O pár dní už polovica mojich parlamentných kolegov pravidelne večerala u nášho schopného indického kamoša. Žiadna z luxusných hotelových reštaurácií, ale jednoduché miestne pohostinstvo s výborných jedlom (najdrahšie jedlo: tandoori tikka massala - 250rps / 3 EUR). Schopný manažer s minimálnou znalosťou angličtiny vedel zariadiť všetko - aj donášku jedla do hotela za symbolický príplatok 50 rps. Rýchlo sa zorientoval, kto je kto, a vždy nás informoval (" your friend from Nigeria was here 30 minutes ago, Abubakar will come tomorrow, the French speaking friend ordered chicken.."). Ten chlap si svoje neskutočné šťastie vedel vážiť.. my sme dostávali pri každom jedle zdarma rôzne prekvapenia.
                                             


Resumé
Odchádzam s veľkou zásobou literatúry a mnohými otáznikmi. India je plná kontrastov a plná fenoménov, ktoré sa nedajú spracovať v takomto blogu. Chcelo by to dôkladnú sociologickú štúdiu. Len pre vašu predstavu uvádzam pár, pre Európanku šokujúcich, pozorovaní.
  • 90 - 95% manželstiev v tejto krajine sú tzv. arranged marriages (rodina vyberie a odsúhlasí synovi/dcére partnera). To číslo je fakt také vysoké, i v mestách!!
  • Rodina nevesty má tradične zaplatiť rodine ženícha veno v astronomickej výške (napr. zlato, auto, chladnička, dom...)  Táto rodina sa kvôli tomu pokojne zadĺži na 10 - 20 rokov. Výsledok - zbedačené rodiny a neželané dcéry... Fenomén vena (dowry) je síce zákonom zakázaný, ale podľa mnohých indikátorov je stále bežný i v mestách.
  • Kastový systém stále v spoločnosti pretrváva a konzervuje sa sobášmi v rámci kasty. Nelegálna je len diskriminácia úplne najnižšej kasty (intouchables), ktorá tradične vykonávala špinavé práce a vyššie kasty sa nemali ani len približovať k týmto ľuďom, alebo piť z ich zdroja vody.
  • Ženy sa kúpu oblečené.. Ich postavenie v spoločnosti si, ako sa zdá, musia vybojovať. India sa však snaží, zavádza 30% -né kvóty pre ženy v miestnej správe a podobne. 
  • Zdá sa, že hinduizmus a viera v reinkarnáciu prispieva k stabilite kastového systému a odovzdanosti širokej chudobnej vrstvy obyvateľstva. Podľa medzinárodných organizácii žije asi 30%- 40% Indov pod hranicou chudoby.
  • Od začiatku nám všetci tvrdili: "India is a very big and diverse country, with lots of different  religions and languages.". a tiež "India is a vibrant parliamentary democracy." A nie je to len klišé. Je to tak :)



Katrina Kaif - slávna indická modelka a herečka. Podľa mnohých Indov sa na ňu podobám a ešte sa aj rovnako volám. Beriem! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára